“Στη θέση του, το άγαλμα του Ιωαννη Μεταξά!” (video)

Σε μια συμβολική κίνηση προχώρησε το Τμήμα Μηρυκαστικών Τεχνών του Λαδεμπορικού Συνδέσμου Χρυσή Αυλή, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την τρέχουσα οικονομική και πολιτική συγκυρία της πατρίδας.

Πιο συγκεκριμένα, ομάδα νεαρών καλλιεργητών κατευθύνθηκε προς την Κεφαλονιά όπου σε συνεργασία με τοπικούς συνακοντιστές έριξαν συμβολικά το άγαλμα του Ιωάννη Μεταξά στα σκουπίδια μιας ξεχασμένης «αυλής», δημιουργώντας έτσι ένα πρωτότυπο installation.

Αντλώντας έμπνευση από τον Γερμανικό εξπρεσιονισμό της δεκαετίας του ’20, τον Ιταλικό σουρεαλισμό καθώς και τον Ελληνικό χαφιεδισμό της δεκαετίας του ’40, η ομάδα των νεαρών καλλιεργητών θέλησε να δηλώσει την αντίθεσή της στις βάναυσες περικοπές των συντάξεων, μέτρο που επηρεάζει κομβικά την απρόσκοπτη παραγωγή λαδιού.

«E κοιτάχτε να δείτε, έρχονται τώρα οι ξένοι και μας κόβουν τις συντάξεις. Λοιπόν απλά τα πράγματα, το ΙΚΑ στην Ελλάδα το έφερε ο Εθνάρχης ο Ιωάννης ο Μεταξάς και τώρα πετάνε την παράδοση μας στα σκουπίδια», δήλωσε εμφανώς συγκινημένος ο Αναξίμανδρος Μπέκρας, μπυρηνάρχης της τοπικής οργάνωσης Χρυσής Αυλής Κεφαλλονιάς.

Κατά την διάρκεια του performance μοιράστηκαν ελιές με μαύρο ψωμί, ενώ πληροφορίες θέλουν την κίνηση να εντάσσεται στο πρόγραμμα (Β)ΕΣΠΑ 1936 – 1941 «Η Πρώτη Φάση».