Οι ρίζες του Λαδεμπορικού Συνδέσμου

“Αν αποσυνθέσεις τους λαδέμπορες, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένας τενεκές και μια κουκούλα που σημαίνει: με άλλα τόσα τους ξαναφτιάχνεις”. Φον Γκεσταπόβιτς – Γερμανός λυρικός

Οι ρίζες του λαδεμπορικού συνδέσμου είναι σαν τις ρίζες των ελαιόδεντρων: αιωνόβιες. Ήδη στα κατάστιχα αρχαίων Ελλήνων ιστορικών και υπαλλήλων της Πνύκας, στην οποία δέσποζε η τάξη των Λαδεμπόρων Οπλιτών, εμφανίζονται στοιχεία που σχετίζονται με την ανάπτυξη λαδεμπορικού δικτύου στην αρχαία Ελλάδα.

Πασίγνωστες οι ευεργετικές ικανότητες του λαδιού. Εδώ αρχαία προληπτική εξέταση ρόγας με λάδι. Σήμερα ο σύνδεσμός μας προτείνει «φραπελιά».

Ο ακριβής χρόνος προσδιορίζεται γύρω στο 1000 π.χ. όταν και οι αρχαίοι Μαλάκωνες καταφτάνουν στην Ανατολική Μάνη με κωπήλατο εμπορικό πλοίο ιδιοκτησίας πολύ μακρινού συγγενή του CEO Νίκου Μιχαλολάκκου έπειτα από εμπορική διαφωνία με το φύλο των Δραβίδων.

Αρχαίοι Μαλάκωνες – μασατζούδες, κατά την διαδικασία τέλεσης του επαγγέλματος, του οποίου είναι εφευρέτες

Από εκεί και πέρα η πορεία θα ήταν μόνο ανοδική: η χρήση του ελαιόλαδου δεν θα περιοριστεί μόνο στις ανάγκες της κοινότητας των Μαλακώνων,  αλλά θα εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή κατακτώντας σταδιακά όλες τις πόλεις – κράτη. Ενδεικτική είναι η χρήση λαδιού, καθώς και στεφάνων κατασκευασμένα από δένδρο ελιάς, στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, χορηγός των οποίων ήταν οι αρχαίοι Μαλάκωνες οι οποίοι εκπροσωπούνταν συμβολικά στους αγώνες από αθλητές του «ΛΑΔΕΜΠΟΡΙΚΟΥ», αθλητικό σωματείο της αρχαίας πόλης.

Μεγάλη έκρηξη θα παρατηρηθεί στην Ελληνική Επανάσταση, αποδεικνύοντας πόσο στενά είναι συνδεδεμένα τα συμφέροντα Πατρίδας και τενεκέδων. Το εμπορικό πνεύμα των κατοίκων της Ανατολικής Μάνης θα παραμείνει αναλλοίωτο: σύγχρονοι Μαλάκωνες θα σπεύσουν να δώσουν λάδι και παστό κρέας στους Οπλαρχηγούς, κρατώντας το στητό και μπαρουτιασμένο καριοφίλι των τελευταίων για να ξαποστάσουν.

Αναμφίβολα όμως οι πιο ένδοξες μέρες του συνδέσμου ανήκουν στην δεκαετία του 1940. Το δαιμόνιο «επιχειρείν» θα θριαμβεύσει δημιουργώντας παράλληλα ένα σύγχρονο pop culture. Μπότα, κουκούλα και τενεκές θα αποτελέσουν τα απαραίτητα αξεσουάρ του κάθε urban λαδέμπορα ο οποίος και θα αποτελέσει το πρότυπο οργάνωσης του κινήματός μας. Επιπλέον, η σπάνια μίξη γερμανικής παιδείας και ελληνικής κτηνοβασίας θα δώσουν στους φερέλπιδες συνακοντιστές τα απαραίτητα εφόδια για το λαμπρό μέλλον που ακολούθησε.

Πιστοί και με μεράκι, η αρχαία Μαλακωνική οικογένεια Μιχαλολάκκου, ιδιοκτήτες και φαλλικοί προστάτες της εταιρείας μας, συνεχίζουν μια παράδοση αιώνων.